Ugnstillagning

Ingelsta_kalkon_recept_kalkonrullader_fyllda_med_farskost

Ugnstillagning

Att laga mat i ugnen är säkerligen det enklaste sättet att tillaga goda och mättande måltider, trots detta är ugnen kanske den minst använda köksartikeln i hemmet. Ugnen har ett par olika lägen, där det enda du egentligen behöver tänka på är värme under och över (symboliseras av 2 sträck i en ruta på knappen).

Detta innebär, precis som det låter, att värme kommer att alstras både från ovansidan och undersidan av ugnen vilket ger dig en jämn värme och tillagar din måltid från alla håll samtidigt.

Att laga något i ugnen låter komplicerat, men det är så pass enkelt att till och med nybörjarkocken kan göra det.

Det viktigaste att hålla reda på här är temperaturen och ställa en klocka. Nästan alla recept och kokböcker ger dig tydliga instruktioner att följa för att få din rätt perfekt. 175 grader i 20 minuter, betyder alltså 175 grader i 20 minuter och inget annat.

Men för att ta detta ett steg längre så kan vi gå in på exakt vad du kan åstadkomma med lite finess.

Ugnen kan du använda till nästan allt du kan göra på spisen som inte kräver regelbunden omrörning eller att du blandar i ingredienser löpande under koktiden.

Ugnen är därför perfekt för dig att t.ex. långsteka en köttbit, helgrilla en kyckling, potatisgratäng, pizza, ugnspannkaka. You name it.

Fördelen med att utforska recept och bli duktig på att laga mat med hjälp av ugnen, är att maten i princip lagar sig själv.

För att förbereda en helstekt kyckling, en maträtt vi svenskar absolut tillagar för lite av, behöver du på ett enkelt sätt bara krydda kycklingen, ev. Fylla den med lite grönsaker för extra smak, och sedan stoppa in den i ugnen. Kycklingen kan helgrillas på ca 60 minuter och efter det är den vacker att servera direkt från ugnen till bordet.

Förberedelsen tar 10 minuter och följande 60 minuter är du fri att göra annat.

En helstekt rostbiff med timjan, salt, peppar tar ännu kortare tid både i förberedelse och i ugnen.

Sök på google efter ”middag i ugn” för att hitta inspiration, enkla recept, och ta din vardagliga matlagning till en ny nivå, så ni kan ta en paus ifrån korv och makaronerna utan att behöva slava i köket eller spendera en massa onödiga pengar.

Tips och Tricks

175 grader fixar biffen! Är du osäker på vilken temperatur du skall tillaga en ny maträtt, eller kanske receptet inte fungerade jättebra och kycklingen blev torr, eller rostbiffen överstekt så kan du alltid testa igen. 175 grader är i regel en perfekt temperatur att tillaga nästan vad som helst i ugn.

Stektermometer! Köp en billig men fungerande stektermometer med kabel som du kan fästa utanför ugnen. På så vis kan du mäta innertemperaturen på köttet, fisken och kycklingen vilket gör att du kan få perfekta resultat varje gång!

Den Perfekta Köttbiten

De flesta av oss har ätit på en finresturang någon gång i vårt liv och ätit en RIKTIGT bra oxfilé, ryggbiff eller entrecôte. De flesta av oss har också provat äta en liknande rätt hemma eller som gäst hos en vän eller familjemedlem.

Om inte sagd vän eller familjemedlem är en väldigt duktig kock så kommer du garanterat märka en otroligt stor skillnad på en hemlagad oxfilé och en professionell sådan. Men det behöver absolut inte vara så. Här kommer vi steg för steg förklara hur du kan tillaga en riktigt fin köttbit som kommer få din familj och dina vänner att bli riktigt imponerande, även om du aldrig lagat mat förut.

Rött kött

Det första vi behöver gå igenom är skillnaden på rött kött och andra typer av protein. Rött kött, framförallt nötkött, har inget behov av att genomstekas. Tvärtom, en genomstekt bit Ryggbiff eller Oxfilé skulle klassas som att förstöra köttbiten, till skillnad från t.ex. Kyckling och Fläskkött som alltid skall genomstekas.

En Oxfilé brukar ätas i 3 olika typer av stekgrader. Rare, Medium, Well done. Givetvis går det att hamna lite mitt emellan också, där Medium-rare är nog den absolut mest beställda stekgraden på en resturang.

Skillnaderna är rätt stora. Rare är den minst tillagade där mitten på köttbiten är nästintill rå och sakta men säkert byter färg mot rosa när man närmar sig kanterna, och en stekt yta längst ut.

Medium är typiskt sett rosa rakt igenom, och Well done är oftast lite rosa i mitten men antar en brunare ”stekt” färg ganska snabbt ut mot kanterna.

Notera att Well done är faktiskt inte fel att beställa eller tillaga, det är stor skillnad på Well done och helt genomstekt.

Nedan kan du se de olika graderna av kött och vilken ungefärlig innertemperatur de har, vilket blir viktigt vid själva tillagningen.

 Köttbiten

Även om bilden ovanför visar en klassisk ryggbiff så kommer vi fortsätta prata om köttbitarnas Rolls Royce. Oxfilén.

Oxfilén är den dyraste och finaste biten av oxén och sitter precis under ryggraden på djuret. Att den sitter just där är viktigt, för det innebär att den delen av djuret inte rör sig så mycket under dess livstid, vilket i sin tur gör att den blir mör och fin.

När du köper en oxfilé kan den vara en ”färdig bit” eller så kan du köpa hela filén. Vi rekommenderar att du köper den mindre biten till en början, som ser ut något som såhär

 

Förberedelse

Ta ut oxfilén ur kylen 30-60 minuter innan det är dags att tillaga den. Du vill inte att köttbiten ska vara kall då detta påverkar hur den tillagas och blir ojämn i färgen.

Salta och peppra runt hela köttbiten. Här använder du flingsalt du krossar lite lätt mellan fingrarna medans du strör över hela köttbiten. Pepparn skall komma från hela pepparkorn och krossas precis före i en mortel eller med en pepparkvarn. Detta är för att maximera smaken och få med alla underbara oljor som finns i pepparkornen.

Sätt ugnen på 175 grader med ett galler i mitten av ugnen.

Förbered också ca 50 gram smör, ett knippe med timjan eller rosmarin och en stor eller två små vitlöksklyftor.

Tillagning

Sätt en gjutjärnspanna (läs mer om det i redskapsartikeln) på spisen och skruva upp värmen på högsta intervallet. Häll i en ordentlig skvätt med olja i pannan och vänta tills pannan är rykande het.

Placera oxfilén i stekpannan och låt den sitta. Det ska fräsa riktigt ordentligt!

Medans oxfilén fräser gör du följande:

Krossa vitlöken med den platta sidan av en kniv eller något annat. Låt skalet vara på.

Placera smöret i pannan brevid köttbiten och låt det smälta i hög hastighet. Placera sedan knippet med timjan och den krossade vitlöken i smöret i pannan.

Efter ca 45-60 sekunder vänder du på steken och lutar nu stekpannan bort ifrån din kropp.
Smöret kommer då att flyta ner och börja ”marinera” undersidan av oxfilén och ta med sig underbara smakerna från kryddorna, timjan och vitlöken.

Ta en matsked och ös smöret över oxfilén ett par gånger.

Efter ytterliggare 60 sekunder på denna sida tar du en kökstång och snabbt steker kortsidorna på oxfilén.

När en stekyta har bildats på hela oxfilén sticker du in din ugnstermometer i köttbitten, någonstans i mitten både på djupet och bredden.

Ställ sedan in hela stekpannan i ugnen och låt den stå där tills innertemperaturen har nått ca 50-52 grader celsius (givetvis beroende på vilken stekgrad du är ute efter, men i detta fall siktar vi på medium-rare).

Vad som händer nu är att köttbiten fortsätter att tillagas, även om du har tagit ut den ur ugnen. Den är trots allt fortfarande väldigt varm. Temperaturen bör hinna stiga 3-5 grader när den kommit ut ur ugnen.

Nu till det viktiga. LÅT KÖTTBITEN VARA!

Som Anthony Bourdain sade ”Don’t fuck with it”. Köttbiten skall nu ligga och vila I minst 8-10 minuter innan den skall skäras upp och serveras.

Anledningen till detta är dels att den ska tillagas färdigt, men också för att köttet ska behålla sina vätskor. Om du börjar skära i din stek direkt efter den kommit ut ur ugnen kommer vätskorna att börja läka ut och köttbitten tappar väldigt mycket smak och givetvis saftigheten.

Servera köttbitten med en fräsch sallad och en god sås tillsammans med ett glas rött vin och dina gäster kommer bli riktigt imponerade!