Köksredskap

DSC_5283

Köksredskap för nybörjaren

De flesta av oss har redan majoriteten av dessa redskap som finns på listan, vilket givetvis är bra. Detta är ämnat för de som saknar vissa eller alla delar av dessa, eller kanske letar efter att uppgradera sina redskap till nyare. Du behöver således inte köpa ett helt nytt kök för att kunna ta din matlagning till nästa nivå, men nedan nämnda redskap är de absolut viktigaste och essentiella för hemmakockar.

Kockkniv

En Stabil och vass kockkniv är inte bara en nödvändighet, utan en självklarhet i köket. Knivar finns i hundratals olika utformning till en mängd olika ändamål, men Kockkniven är definitivt den absolut viktigaste och kan användas till näst intill allt.

Lägg så mycket pengar du känner är möjligt på en bra kockkniv, men gå inte till överdrift. En kockkniv för 300 kronor kan vara lika bra som en för 3000 kronor just för ditt ändamål. Det viktigaste att tänka på är att kniven inte känns plastig och att den är bekväm att hålla i handen med bra balans, och givetvis skall den också vara vass och ha en märkbar vikt. Plastiga knivar du inhandlar på mataffären till 149kronor är alltså INTE det du söker efter, hitta någon kniv med bra betyg på internet i den prisklassen du känner dig bekväm med.

Skärbräda

Köp en ordentlig skärbräda. Och då menar vi inte ett 3-pack vita plastskärbrädor från Ikea. Köp en ordentlig skärbräda med bra yta och tjocklek. Du letar något som är minst 40-50cm på bredden, så vida ditt kök tillåter den storleken. Anledningen till detta är att du inte vill att mat, grönsaker och andra ingredienser ska rulla omkring och falla ner på golvet. Att ha en liten skärbräda som inte ligger på plats kan också vara väldigt farligt. Skärbrädan ska ha vikt, gärna vara i ett träslag och ska ligga platt på bänken utan risk att den flyttar på sig.

Stekpanna

Om du bara får välja EN stekpanna så skulle vi rekommendera att du införskaffar dig en gjutjärnspanna eller stekpanna i helt rostfritt stål. Detta gör att du kan enkelt och smidigt steka med jämn och bra värme, men också föra över stekpannan till ugnen för att tillaga t.ex. Köttbitar, Anka eller andra långkok.

En Teflonpanna fungerar naturligtvis också utmärkt, men begränsar dina alternativ. Vi rekommenderar minst en Gjutjärn/Rostfri och en Teflonpanna för det kompletta nybörjarköket.

Kokkärl

Övertänk inte detta. Köp ett set med 3 kokkärl från liten såspanna till större gryta. Dessa kan du sedan byta ut och uppgradera med tiden, men de är en absolut nödvändighet i alla hushål för allt från såser till pasta och långkok.

 

Mätverktyg

När du är erfaren i köket kan du följa alla de irriterande recepten du hittar som säger ”krydda efter smak” eller ”tillsätt tills du nått denna konsistens”. Men du är inte där ännu. Därför rekommenderar vi att du har en bra uppsättning med olika typer av måttsatser från kryddmått till decilitermått men även koppar med deciliter/”cup” märkning för att kunna följa amerikanska mått och recept. Ett sådant paket behöver inte kosta mycket och ger dig ett otroligt värde tillbaka.

Skålar

Med skålar menas inte serveringsskålar, även om detta är definitivt något du borde köpa eller stjäla från en vän eller förälder, utan skålar du använder för att mixa och röra ihop ingredienser i köket. Ju fler desto bättre och gärna i olika storlekar. För att du ska kunna hänga med i fundamentala recept i köket behöver du ett par skålar, gärna i stål eller glas men om du är på en budget fungerar plastbunkar utan tvekan.

Rivjärn och hyvel

Förmånligt hade ju naturligtvis varit att ha flera olika typer av rivjärn och hyvlar, allt från klassiska rivjärnet till microplanes med utbytbara insatser och alla möjliga typer av skalare. Men för att kunna göra de fundamentala maträtterna krävs egentligen 2 saker. Det klassiska rivjärnet i bilden nedan, och en Yskalare. Båda dessa kan användas till nästan allt som kräver rivning och hyvling och behöver inte kosta mycket alls för att få god kvalité på redskapen

Ugnsform

Köp minst en glasform gärna i storlek ’mellan’. Du kanske aldrig kommer tillaga en potatisgratäng som skall föda 12 personer, men du kommer definitivt behöva en medelstor glasform. Denna kan användas till allt från att helsteka kött och kyckling till att göra gratänger och bakverk.

Handredskap

Stekspade, Ballongvisp, kökstänger och en stor sked. That’s it. Köp ett paket (om det finns) eller köp dem individuellt på Ikea. Teknologin är inte så avancerad så skillnaden mellan billiga alternativ och dyra är egentligen bara kvalitativ och hur länge de håller.

TERMOMETER!

Om du har följt med sedan sida 1 på denna sida är du säkerligen trött på att höra om dessa kökstermometrar, men så viktiga är dem. Här kan det absolut vara värt att lägga lite pengar, ett par hundra kronor per styck. En som går att använda i ugn och en som du kan använda direkt i stekpannan (Även om den i ugn fungerar utmärkt för båda ändamål om du är på en budget).